• Thumb 3f48b3a9c779790fa5799080a585f048
  • Thumb 8aed1e3a38beda2d8f285a330490f89f

Петиція проти закриття МНВК!!!!! Підтримайте заклад який має право на існування!!!

ПІБ ініціатора: Поплавський Володимир Ігорович
Дата початку збору підписів: 03.06.2020 10:06

На даний час для батьків, учнів міста Костянтинівка постає питання щодо існування МНВК, а саме щодо знищення закладу.
24 березня 2020 року на сайті Костянтинівської міської ради з’явилась інформація щодо ліквідації Міжшкільного навчально-виробничого комбінату трудового навчання та професійної орієнтації учнів 8-11 класів загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів міста Костянтинівки (далі - МНВК). Мета ліквідації - це оптимізація мережі закладів освіти міста та ефективне використання бюджетних коштів на їх утримання. Звертаю увагу на те, що МНВК витрачає на рік 1958668,00 гривень (у середньому це 150 000 гривень на місяць (енергоносії, зарплатня), це не є великими коштами для міста, особливо, коли коштів не вистачає із освітньої субвенції, з якої МНВК не фінансується. Щодо діяльності МНВК, яке трактоване в новому Законі України «Про повну загальну середню освіту», у статті 35 п.4. «За зверненням закладу освіти до реалізації освітньої програми залучаються інклюзивно-ресурсні центри, міжшкільні ресурсні центри та заклади позашкільної освіти» та у статті 52, де зазначено, що з метою забезпечення належного рівня організації освітнього процесу заклади загальної середньої освіти можуть використовувати матеріально-технічну базу міжшкільних ресурсних центрів. Навіщо закривати заклад з великою матеріальною базою, а у 2024 році шукати спонсорів та інвесторів для відкриття чогось подібного?
Ми, як центр профорієнтаційної роботи, повинні розвивати технологічний профіль. Саме МНВК - єдиний заклад, який готує учнів за цим профілем у місті. Якщо заклад зачинять, у місті залишаться одні філологи, математики та історики. З’являється запитання: «Як місто планує діяльність ЗЗСО без цього профілю? Де брати трудове населення?».
Прошу звернути увагу на те, що МНВК - єдиний у місті заклад, який готує дефіцитних спеціалістів для Збройних Сил України — водіїв автотранспортних засобів категорії В,С1,С, а також такі затребувані для ЗСУ спеціальності, як оператори комп’ютерного набору та кухарі.
Стосовно перспективного розвитку, Міжшкільний навчально-виробничий комбінат трудового навчання та професійної орієнтації учнів міста має бути перетворений на Міжшкільний ресурсний центр як основний осередок щодо здійснення професійної освіти, профільного навчання та профорієнтації.
Міжшкільний ресурсний центр та шкільний коворкінг – це нові освітні інституції в громаді, які мають на меті зробити сучасною технологічну освіту школярів.
Простими словами, Коворкінг — це такий модний спосіб організації роботи, коли в одному приміщенні можуть виконувати завдання люди з різними вміннями. Слово перекладається, як «спільна робота», коли в одному приміщенні можуть працювати дизайнери, програмісти тощо. Таким чином, створюється ділова атмосфера.
Коворкінг на базі МНВК такий пілотний проєкт, де його інноваційністю може бути те, що доступ до обладнання матимуть не тільки учні, а й місцева молодь та люди старшого віку, які зможуть відвідувати заняття, учитися використовувати обладнання, розвивати підприємницькі навички. Розпочати діяльність можливо, створивши швейний (програмування дизайну машинної вишивки), столярно-слюсарний (програмування дизайну виробів за допомогою сучасного свердлильно-фрезерного, гравіровально-лазерного обладнання з ЧПУ), інформаційний коворкінг (3D-моделювання, робототехніка).
Отже, Коворкінг у МНВК — це майданчик, де всі бажаючі можуть за допомогою сучасного обладнання й технологій отримати нові знання, уміння, а відтак — можливості. Жива комунікація молодих (і не тільки) мешканців міста Костянтинівка сприятиме пошуку конструкторських, дизайнерських рішень і їх втілення у дереві, металі, тканині, вишивці, ІТ-сфері та інше.
Якщо буде вимагати місто, Ми обіцяємо, що зможемо розвивати ті напрями, які будуть потрібні.
Підтримайте петицію проти закриття МНВК!!!!! Підтримайте перетворення МНВК в Міжшкільний ресурсний центр. Підтримайте заклад, який має право на існування в новому осередку, а саме коворкінгу в нашому місті.
Ні! Закриттю МНВК!!!!

Поплавському В.І.
poplavskiyvi@gmail.com

ВІДПОВІДЬ НА ЕЛЕКТРОННУ ПЕТИЦІЮ

На Вашу електронну петицію проти закриття МНВК повідомлямо наступне.
Міжшкільний навчально-виробничий комбінат, відповідно до Статуту, надає послуги з  отримання базової трудової та початкової професійної освіти. Заклад освіти має реалізовувати профільне навчання учнів закладів загальної середньої освіти міста, а саме технологічний профіль.
Заклад освіти має Ліцензії по 11 професіям, однак протягом останніх років потреба у освітніх послугах за технологічним профілем  різко зменшилася.  В 2019-2020 році учні лише двох закладів освіти (ЗЗСО № 4, 9) обрали Технологічний профіль - (інформаційні технології). Проте навчання забезпечувалося у вказаних закладах загальної середньої освіти, а не педагогами МНВК. У 2020-2021 навчальному році учні 10-11 класів не обрали технологічний профіль навчання. Тому профільне навчання дітей в МНВК здійснюватися не буде.
Крім того, протягом 2016-2020 років МНВК набирало учнів не на профільне навчання, а на «курси за вибором», на які відводиться 2 години на тиждень у зв’язку з чим, навчання відбувається лише в  один день - суботу.
Останні два роки МНВК набирало учнів 10 – 11 класів на «курси за вибором» для підготовки лише водіїв. Слід зазначити, що підготовка за такими ж напрямами здійснюється у місті безкоштовно на базі  Профтехліцею № 13 та 39, крім того, подібні послуги надають приватні автошколи.
МНВК не готує спеціалістів для Збройних Сил України (водіїв автотранспортних засобів категорії В,С1,С, операторів комп’ютерного набору та кухарів). Таким чином, відкриття та утримання тільки таких груп в МНВК є недоцільним та призводить до зайвих витрат міського бюджету.
Згідно з п.4 статті 35 Закону України «Про повну загальну середню освіту» за зверненням закладу освіти до реалізації освітньої програми залучаються міжшкільні ресурсні центри. Відповідно до п. 4 статті 52 Закону України «Про повну загальну середню освіту» з метою забезпечення належного рівня організації освітнього процесу заклади загальної середньої освіти можуть використовувати матеріально-технічну базу міжшкільних ресурсних центрів. Застаріла матеріально – технічна база закладу освіти не відповідає вимогам освітніх програм, тому залучити МНВК до освітнього процесу або створити на його базі Коворкінг неможливо.